Tüm Evrende Adım Adım Gezebileceğiniz Harita Yayınlandı
İnsanlık çok uzun vakittir gökyüzüne bakıyor ve uzayın gizemlerini çözmeye çalışıyor. Birinci toplulukların yıldızları izlediği günlerden bu yana keşif araçlarımız daima olarak gelişirken, uzayın daha da derinlerini görebilmeyi mümkün hale getirdi. Yeni bir çalışma ise bildiğimiz kainatı parmak uçlarımıza getiriyor.
John Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, son 20 yılda Sloan Dijital Gökyüzü Gözlemi’nden gelen dataları inceleyerek bilinen cihanın interaktif bir haritasını oluşturdu. Daha evvel sırf bilim insanlarının erişebildiği bu bilgiler yayınlanan internet sitesiyle artık herkesin erişebileceği bir hale gelmiş oldu.
Tüm kozmosu tek bir ekrana sığdırabilirsiniz
Yeni interaktif haritada 200 bin galaksinin gerçek pozisyonlarını ve renklerini görebilme bahtına sahip oluyoruz. Çevrimiçi olarak gezilebilecek bu haritayı kullanılan aygıta indirebilmek de mümkün.
Haritayı oluşturan Brice Menard, kendisinin çocuklukta gökyüzü fotoğraflarından çok etkilendiğini ve yeni insanlara ilham verebilmek için bu türlü bir çalışmaya imza attığını tabir etti. Bilim insanlarının yıllardır yeni galaksiler keşfettiğini söyleyen araştırmacı, daha evvel hiç kimsenin bir harita oluşturmak için çalışmadığını da belirtti.
Sloan Dijital Gökyüzü Gözlemi, Meksika’da bulunan bir teleskop yardımıyla uzayı keşfetmeyi amaçlıyor. Bu istasyonda bulunan teleskop, her seferinde görülebilen uzayda biraz daha farklı bir noktaya odaklanarak yıllardır datalar topluyor. ,
Harita bir manada cihanın de ne kadar büyük olduğunu anlamak için yeni bir kapı açıyor. Bizim galaksimiz olan Samanyolu, koca haritada sadece tek bir nokta olarak temsil ediliyor. 200 bin noktanın her biri, milyarlarca yıldıza ve bu sayıdan çok daha fazla gezegene konut sahipliği yapıyor.
Haritada galaksilerin uzaklaştıkça renklerinin de değiştiğini görüyoruz. En uçta bulunan farklı renkteki şerit ise 13,7 milyar yıl evvel gerçekleştiği düşünülen Büyük Patlama’dan kalan radyasyonu temsil ediyor. Haritaya buradan ulaşabilirsiniz.